Sosyal ortamlarda bulunmaya duyulan gerçek dışı korkudur. Örneğin kişiler kalabalık ortamda konuşma, yemek yeme veya bulunma gibi durumlarda yoğun anksiyete bulguları yaşarlar.
Sosyal fobi oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Kadınların erkeklere göre daha sık etkilendikleri görülmektedir ve hastalık genellikle ergenlik döneminde başlar.
Tüm fobilerin psikanalitik yorumu, kabul edilmeyen istek ve dürtülerin yer değiştirmesidir (Displacement). Bundan daha eski bir yorum ise fobilerin şartlı emosyonel reaksiyondan oluşmasıdır. Genetik yatkınlık önemlidir. 1. Derece akrabalarında fobi olan kişilerin sosyal fobi geliştirme riski diğer kişilere göre 3 kat fazladır.
Fobik kişilerin normal bireylere göre beyne ve çevresel dolaşıma daha fazla norepinefrin ve epinefrin salgıladıkları ileri sürülmektedir. Ya da sosyal fobik bireylerin nor epinefrin ve epinefrine duyarlı oldukları düşünülmektedir.
Sosyal fobinin tedavi sonuçları hakkında çok fazla bilgi yoktur. İç görü yönelimli tedaviler, hipnoz, destekleyici terapiler, aile terapileri faydalı olmaktadır. Bilişsel davranışçı yöntemler sonuca ulaşmakta daha başarılı görünmektedir.
Uzun dönemli ilaç tedavileri, özellikle MAO inhibitörleri semptomlarda belirgin iyileşme sağlamaktadır. Kişinin yaşam kalitesini ileri derecede bozacağından dolayı hastaların bunun farkına varması ve tedavi arayışına yönelmeleri iyileşmenin önemli bir basamağıdır.
Sosyal Fobi
Bu rahatsızlık grubu ile ilgili kendine yardım kitaplarımız: