Eşim “Ben böyle hissediyorum. Bu yaptığın beni üzüyor.” dediğinde ben ona nasıl “Öyle hissedemezsin.” diyebilirim ki? “Böyle hissedemezsin. Üzülemezsin.” diye bir yanıt verilebilir mi yani? Şaşıracaksınız, ama daha kötüsü bile söylenebilir. “Hayır işte. Öyle hissetmiyorsun. Ben, senin ne hissettiğini senden daha iyi bilirim.” Ne olacak şimdi?
Hiç kimse duygularını açıkça ve dürüstçe söylediği için suçlanamaz ve eleştirilemez. Karşıdaki kişiye bunu yapmaya hakkı olmadığını ifade etmek, o kişinin sınırlarını ihlal eden yıkıcı ve kışkırtıcı bir davranıştır. Burada yapılan, ifade edilen duygu aslında sahibine aitken, karşıdaki kişi tarafından “İşte yine benden şikayet ediyor.” şeklinde bir çarpıtmayla "onunla ilgili" olarak algılanmasıdır. Bunun sonucu da hemen savunmaya geçerek, bize yöneltildiğini düşündüğümüz saldırıya karşıt söylemler geliştirmektir. “Ne var geciktiysem? Trafik vardı. Sen de abartıyorsun.” ya da “Evlilik yıldönümümüzü unutmam felaket değil ki. O kadar yoğunum ki. Bu kadar duygusallık çok saçma.” Karşımızdakinin duygularını gerçekten anlıyor bile olsak, böyle bir tepki, öncelikli olanın kendimizi haklı çıkartmak olduğunu gösterir. Konu ne olursa olsun, bu yanıtı alan eş “Beni dinlemeye bile değer bulmuyor. Beni umursamıyor.” diye düşünecektir. Buradan da sonu gelmeyecek tartışmalara girmek işten bile değildir. Peki ne yapmalı?
“Üzüldüğünü görüyorum. Evet, haklısın. Yıldönümüzü unuttuğum için özür dilerim. Bundan sonra unutmamak için elimden geleni yapacağım.” demek iyi bir başlangıç olabilir. Önemli olan, karşımızdakinin bizi anlamasını sağlamaktan önce, onu anlayabilmek ve bunu göstermektir. Davranışımızın eşimizi bir şekilde etkilediğini kabul etmek, varsa mazeretlerimizi ondan sonra sıralamak altın bir anahtardır. Çok basit görünen bu reaksiyonun otomatik hale gelmesi oldukça çaba ve tekrar gerektirebilir. Eşinizle yaşadığınız bu tip tartışmaları şöyle bir aklınıza getirin. Görselleme yaparak o sırada karşı saldırıya geçmeyerek eşinizi dinlediğinizi, anladığınızı ve bunu ifade ederek eşinizin de bilmesini sağladığınızı düşünün, gerekirse kısa anekdotlar halinde yazın. Bunu diğer türlü yapmanın once ayakkabımızı giyip ardından pantalon giymeye çalışmaya benzediğini unutmayın. Dilerseniz deneyip ne kadar zor olduğunu tecrübe etme şansınız var!