Uyum Bozuklukları

Uyum bozukluğunun başlıca özelliği, belirgin psikolojik veya sosyal bir stres kaynağı veya kaynaklarına tepki olarak kişinin gözlemlenebilir bazı klinik sorunlar göstermesidir. Bu klinik sorunlar duygusal veya davranışsal olabilir. Örnek olarak, biten bir ilişkinin ardından ayrılan çiftten birisinin yoğun uykusuzluk ve ağlama şikayetlerinin olması, işten çıkarılma sonrası kişinin yoğun bunaltı atakları geçirmesi ( panik atağına benzer belirtiler olabilir ) verilebilir. Bu tanı içinde, kişi bu belirtileri stres etkeninden hemen sonraki 3 ay içinde verir.

Hepimiz stres etkenlerine karşı tepki veririz. Uyum bozukluğu ise ancak beklenenden daha fazla bir tepki varsa düşünülür. Pek çoğumuz için işten çıkarılma sıkıntı vericidir. Ancak bu durum yoğun umutsuzluk, ağlamalar, sinirlilik, aşırı kaygı, saldırganlıklar veya yasal sorunlar yaşamamıza neden oluyorsa, bu durumun artık hastalık seviyesine geldiğini ve tedavi almamız gerektiği düşünmek gerekir.

Ayrıca uyum bozukluğu tanısı için kişide daha önceden saptanmış depresyon, anksiyete bozukluğu veya yas tanıları olmamalıdır. Yani daha önce ruhsal sorunu olmamış bireylerin biraz önce bahsettiğimiz tepkileri göstermesi durumunda bu hastalıktan bahsedilebilir.


Uyum Bozuklukları,

  • Depresif Duygudurum ile Giden ( depresif duygulanım, ağlamaklılık, umutsuzluk )

  • Anksiyete ile Giden ( sinirlilik, üzüntü, aşırı kaygı, çocuklarda bağlandığı kişiden ayrılma korkusu )

  • Karışık Anksiyete ve Duygudurum ile Giden

  • Davranım Bozukluğu ile Giden ( başkalarının haklarına saldırı, yaşına uygun önemli toplumsal değerleri bozma: okuldan kaçma, yıkıp dökme, pervasızca araba kullanma, kavga çıkarma, yasal yükümlülüklerini yerine getirmeme )

  • Karışık Duygu ve Davranım Bozukluğu ile Giden tipler olmak üzere alt gruplarda incelenirler.


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%30
indirim
510 TL
357 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%30
indirim
475 TL
332.5 TL
Mod Terapisi
%30
indirim
370 TL
259 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.

  1. nejdet başar 7/2/2015 8:03:44 PM

    bi polar ve uyum bozuklugu vede anksiyete bozuklugu aynı teşhismidir cevaplarsanız sevinirim

  2. aynı teşhis değildir

  3. Merhaba, bende adapsasyon sorunu var yeni girdiğim ortamlara alışmam çok uzun zaman alıyor ve yeni insanlarla tanışmak benim için bir ızdırap. Bunun beraberinde yeni dizilere başlamak da zor çok yadırgıyorum ve sanırım bunun da adaptasyonla bir ilgisi var. Sizce benim sorunum ne ? Teşekkürler şimdiden.

  4. Not: Yazınızı okuduktan sonra da şunu belirtmek isterim ki bir yas geçmişim var ve konulan tanılar anksiyete ve okb. Teşekkürler