İntermitant Eksplosif (Aralıklı Patlayıcı) Bozukluk

Yeterince güvenilir veri bulunmamasına karşın aralıklı patlayıcı bozukluğun nadir olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Bu bozukluğun başlangıç yaşıyla ilgili bilgiler sınırlı olmakla birlikte, ergenlik sonu ile üçünçü dekad arasında başladığı düşünülmektedir. Bu bozukluk ani başlangıçlı olabilir ve prodromal dönem olmaksızın ortaya çıkabilir. Psikoanalitik terapistler impulsif ve agressif davranışların narsissistik yaralayıcı olaylarla tetiklenebileceğini ileri sürerler. Öfke atakları daha fazla narsissistik yaralanmayı önleyici biçimde kişilerarası mesafenin korunmasına hizmet eder.


Aralıklı patlayıcı bozuklukla ilgili en yeni ve kapsamlı çalışmalardan birinde 27 kişiyi incenlemiş, bu kişilerin tümü de saldırgan davranışların öncesinde saldırganlık dürtüleri hissettiklerini bildirmişlerdir. Antidepresanlar veya mizaç düzenleyicilerin yararlı olduğu düşünülmektedir. Karbamazepinin bazı olgularda yararlı olduğuna ilişkin çok sayıda yayın vardır. Anksiyolik ilaçlar saldırganlık öncesinde yaşantılanan gerginlikle başa çıkmak için yararlı olabilir. SSRI'ların mizaç bozukluklarıyla pek çok ortak özellik içeren aralıklı patlayıcı bozukluk tedavisinde de etkin olabileceği bildirilmiştir.


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
375 TL
281.25 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
350 TL
262.5 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
270 TL
202.5 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.