Azimle Küsen Sağlıklı İlişkiyi Unutsun

Azimle Küsen Sağlıklı İlişkiyi Unutsun

İncindiğimiz, kırıldığımız, kızdığımız zaman insanlardan uzak durmak bazılarımızın sık tercih ettiği bir başa çıkma yöntemidir. Konuşma diliyle bunu “küsmek” de diyebiliriz. Neredeyse bir refleks kadar hızla ortaya çıkar. Aramayasımız, konuşmayasımız gelir. Koparız ve uzaklaşırız o kişiden veya kişilerden. O sırada yapılacak en iyi iş o gibi gelir.

Her ne kadar derinlerden gelen çok anlamlı bir hareket gibi hissetsek te, iletişimi koparmak ve sorunu karşıdaki kişinin bu yolla anlamasını ve çözmesini beklemek ilişkiye en zarar verici tutumlardandır. Bu zararı çeşitli yollarla verebilir.

Öncelikle, “Allah’ın tek nevrotik kulu biz değiliz”. Bu küsme davranışı pek çok kişide cezalandırılma algısı yaratır. Çok azımız cezalandırılmaya karşı hassas değilizdir. Sizi kıran davranışı ne olursa olsun, karşılığında çocukken anne babasından gördüğü bir cezalandırma davranışı o kişide yoğun incinme ve ardından da misilleme motivasyonu yaratır. Yani siz kişiyi düelloya davet etmiş olursunuz, bir de bakmışsınız karşıdaki kişi kabul etmiş. Karşılıklı aylar, yıllar süren kısır bir süreç başlar.

O kadar becerikli küsebilirsiniz ki, karşıdaki kişi gerçekten anlamayabilir. Siz anlatmadıkça da sormasının doğru olmayabileceğini düşünebilir. Bu sırada anlaşılmamanın verdiği sıkıntıyla tepkinizi aşırı bir seviyeye çıkarabilirsiniz ve ilişki yine ciddi zarar görebilir.

Çözüm olarak, öfke ile küsme tepkimizden hemen önce incindiğimiz noktayı iyice anlamamız iyi bir başlangıç olabilir. Hangi ihtiyaçlarım engellendi? iyi bir başlama sorusudur. Sevilmemiş, sayılmamış ya da çaresiz mi hissettim veya hissettirildim. Çoğu sıkıntımız bu üç başlık altında toplanır. Dolayısı ile, yaralandığınız noktayı iyi anlarsak, iyi de ifade edebiliriz.

“Bu yaptığın hareken bana kendimi “X” hissettirdi.” kalıbında X yerine bu ihtiyacımızı yerleştirerek cümlemizi kurabiliriz.

  • Bu davranışın bana kendimi sevilmez biri olarak hissettirdi.

  • Bu davranışın bana kendimi saygıya layık biri olmadığımı hissettirdi ve üzüldüm.

  • Bu davranışın bana kendimi çaresiz hissettirdi. Ne yapacağımı bilemiyorum.

Eğer anlamlı bir ilişkide isek, karşımızdaki kişi bu cümlelerde sizin ne yaşadığınızı daha açık olarak anlayacaktır ve zihnini size yardımcı olmak için kullanacaktır. Eğer kendinizi tam olarak anlattığınızı düşündüğünüz halde bir gelişme olmazsa, belki de doğru durakta beklemiyorsunuz demektir. Ama çoğunlukla ilki olur.


Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi Hayatı Yeniden Keşfedin adlı kitabımızda bulabilirsiniz.




TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.