Sertleşme Bozukluğu

Sertleşme Bozukluğu (Erektil Disfonksiyon), cinsel etkinlik için yeterli bir ereksiyonun tekrarlayıcı ve kalıcı bir şekilde sağlanamaması veya sürdürülememesidir. Burada önemli olan nokta, bu sorunun bir kaç kez ile sınırlı olmayıp, tekrarlayıcı ve sürekli olması gerekliliğidir. Anlık durumlara bağlı gelişen sertleşme sorunları bu başlık altına girmezler; o gece alınan alkol miktarına bağlı olarak gelişen sertleşme güçlüğü gibi.

Sertleşme ile ilgili yanlış inanışlar, kişilerde bu durumun oluşmasına ve devam etmesine neden olabilmektedir. Durumsal bir sertleşme bozukluğu, kişi tarafından felaketliştirilebilir: “Bir kez olduysa, her an olabilir.” gibi. Özellikle performans endişesi yüksek kişiler bu gibi durumlarda sürekli zihinlerinde bu ve benzeri düşüncelerle cinsel etkinlikte bulunurlar. Sertleşme, uyarılmanın bir belirtisidir. Kişinin zihnini meşgul eden olumsuz düşünceler, kişinin bedeninden gelen duyumlara odaklanmasını bozarak, uyarılmayı azaltırlar. Dolayısı ile de sertleşme de azalır veya kaybolur. Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde bu durum “Kendini doğrulayan kehanet.” olarak adlandırılır.

Sadece durumsal bir aksilik ve performans endişesine bağlı gelişen bu durumlarda bile, kişiler doktor doktor dolaşarak, çoğu zaman cinsel işlev bozukluklarının psikiyatrik temelleri konusunda yeterli bilgisi olmayan ürologlar veya başka branşlardaki hekimler tarafından yapılan veya istenen pahalı tetkiklere yüksek miktarlarda para öderler.

Sertleşme Bozukluğu en sık başvuru nedeni olan erkek cinsel işlev bozukluğudur. Toplumda yaygın olarak rastlanır. Yaşla, sigara ve alkol kullanımı ile, Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı) ve Hipertansiyon gibi hastalıklarla görülme sıklığı artar.

Bu rahatsızlık, psikolojik veya bedensel veya her ikisinin de bulunduğu durumlardan kaynaklanabilir. Hastalık sürecinin sabit olması, başlangıcının yavaş seyirli olması, cinsel birleşme dışında da (sabah veya rüya ereksiyonu gibi...) sertleşmenin olmaması bedensel kökenleri düşündürürken, hastalığın aniden başlaması, duruma bağlı olarak değişken seyir göstermesi, sabah ve rüya sertleşmelerinin olması psikolojik kökenleri düşündürür. Nedenlerin bedensel olduğu durumlarda bile Cinsel Terapiler sertleşme bozukluğunun tedavisinde etkilidir. Çünkü, kişilerin sorunu ile baş etmek için giriştikleri stratejiler genellikle sorunu arttırır: sertleşme sağlanır sağlanmaz cinsel birleşmeye girişmek, sürekli olacak endişesi ile cinsel ilişkiye girmek, tamamen cinsellikten uzak durmak, sertleşme kaybolduğunda utanç ile sevişmeyi bırakmak gibi...

Nedenleri her ne olursa olsun, uzmanları tarafından Cinsel Terapiler Sertleşme Bozukluğunun tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar almakta ve kişileri gereksiz ve zahmetli eski yöntemlere muhtaç kalmaktan kurtarmaktadır.


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.