Evhamlılar İçin Esas Korku Filmi, Film Bittikten Sonra Başlar

Evhamlılar İçin Esas Korku Filmi, Film Bittikten Sonra Başlar Bu durum, evhamın çok önemli bir parçasıdır. Korku filmi izlerken değil de, filmi izledikten sonra bizde yaratacağı tedirginlikten korkarız. Aslında buradaki mekanizma, o filmi izledikten sonra iki hafta boyunca “banyoda perdenin arkasında biri mi var? Pencereden biri mi geçti? Şuradan birisi mi çıkacak? Aynı sahne şöyle olur mu? ” diye korkmaktan korkmaktır. Evhamlı insanlar o yüzden kendilerini korkutacak durumlara çok girmek istemezler. Özünde, “Bir korkarsam kendime gelemem” gibi ruhsal dayanıklılıklarına güvensizlik vardır. Genel özet düşünce tarzı: “Ruhum bir kere tedirgin olursa, kendime gelemem. Her şeyden tedirgin olmaya başlarım. Rahat uyuyamam. Eskiden yatağımda yalnız yatabilirken, artık uyuyamamaya başlarım. Aman yeter ki korkmayayım”dır. Dolayısıyla korku filmi bizi korku filmi esnasında korkutmaz. Ondan sonra yaşayacağımız o tetiklenmiş endişeden korkmaya başlarız. Yani korkmaktan korkarız. Korku filmine gitmeye gitmeye, korku filminin etkisinden ne kadar kısa sürede kurtulabileceğimizi öğrenemeyiz. Çünkü normalde, korku filmi sırasındaki o yüksek korkmalar ve rahatlamalarla bir tür lunapark etkisi yaşarız. Geriliriz ve gevşeyeceğimizi biliriz ama evhamlı insanlar korktuktan sonra kolaylıkla gevşeyemeyeceklerini bildikleri için bunu yapamazlar. Gitmeye gitmeye gevşemeyi de öğrenemezler. Korku filmine gitmemek iyileşmeyi engeller. Tedavi için kişinin “Korku filminden korkmuyorum. Korku filminden sonra hissedeceğim duygunun kendisinden korkuyorum” u insanların anlaması önemlidir. 


"Etkisinde kalırsam ne olur bakalım? Niye insanlar rahatlıkla korku filmlerini seyrediyorlar? Sonrasında nasıl rahatlıyorlar?” Bu konuya bir cevap vermeden, “aman canım, ne gerek var!” deyip fazla düşünmeyi de erteleyip “saçma sapan bir şey zaten. O kadar para harcıyorlar bu filmlere,” diyen insanlar uzakta kalırlar. İlla korku filmi izlemeniz çok şart değil tabii ki. Ama en azından izlemeyi tercih etseniz de, rast geldiğinizde gerilmeyin. Zorunluluk olarak seyretmemezlik yapmayın. Tercih etmeyebilirsiniz ama seyrettiğiniz zaman ne kadar tedirgin olsanız da ruhunuz bunu öğütebilir. Ruhun öğütebilme ve gelişebilme becerisini geliştirmemiz gerekiyor. O yüzden korku filmleri evhamla başa çıkmak için iyi bir ödev araçlarıdır. Evhamla başa çıkmak için ruhunuzun korktuğunuz gibi sarsılmayacağını, gerçeği değerlendirmesinin bir şekilde tekrar geri geleceğine güveninizin artması gerekir.

Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi alabileceğiniz kendine-yardım kitaplarımız:


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL
Jane Doe

Psikiyatr H.Alp Karaosmanoğlu

1969 yılında İzmir'de doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Psikiyatri ihtisasını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tamamladı. Analitik Yönelimli Grup Terapileri, Bilişsel ve Davranışçı Psikoterapi, Cinsel İşlev Bozuklukları Tedavileri eğitimlerini tamamladı.

2000 yılında PsikoNET Psikoterapi ve Eğitim Merkezini kurdu. Halen bu merkezin yöneticiliğini yapmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu bitirdikten sonra 2002 yılında Şema Terapi ile ilgilenmeye başladı ve 2005 yılının başlarından itibaren bu tedavi türünün ülkemizde tanınması ve uygulanması amacıyla eğitmlere başladı. ISST (International Society of Schema Therapy) tarafından "Advanced" seviyede Şema Terapisti ve eğitimcisi olarak tanınan Dr. Karaosmanoğlu halen bu eğitimleri sürdürmektedir.

2003 yılında PsikoNET Yayınlarını kuran Dr. Karaosmanoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapi ve Şema Terapi konularında çeşitli kitapların çevirilerinde yer aldı ve editörlüklerini yaptı.