Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi çocuğun, bir başkasının yardımına ve hatırlatmasına ihtiyaç duymadan, kendi başına yapabileceği bir beceriyi kazanması olarak tanımlanabilir. Henüz yabancı olduğu ve bilmediği bu gizemli süreci tanımaları ve kontrol etmelerine yarar sağlayan bu eğitim, kaygı ve korku seviyesini azalttığı gibi, gelişmekte olan bağımsızlık ve bireysellik değerlerini güçlendirir.

Çocuğun, 18 ay ila 3 yaş arası, tuvalet eğitimi için uygun ve hazır olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama olarak 2 yaş 4 aylıkken tuvalet eğitimi verilmektedir. Bu yaştaki çocuğun tuvalet eğitimi için hazır olması, yaşının özellikleri ile de bağlantılıdır.


2 Yaş Dönemi Özellikleri

*18 aylıktan itibaren, bağırsak ve mesane için gerekli olan kas kontrolü kazanılır.
*Beden fonksiyonlarına duyarlılığı artar ve aynı zamanda bunları çeşitli ifade veya sözcüklerle tanımlayabilir.
*İsteklerini ve ihtiyaçlarını daha iyi ifade edebilmektedir. Özellikle iki-üç kelimeden oluşan cümleler kurabilir, bu ifadeleri anlayabilir.
*Oyununa, tuvalet yapma konusunda gözlemlerini katar, örnek olarak, oyun hamurları ile dışkı şekilleri yapar, bebeğine ya da ayısına tuvaletini yaptırır.
*2 yaş çocuğunun en önemli özelliklerinden bir tanesi de, amaca yönelik çalışmalarda motivasyonunun yüksek ve sabırlı olmasıdır. Sabırlı oluşunun yanısıra, anne-babayı model alma ve taklit edebilmesi de tuvalet eğitiminde de kullanabileceği becerilerdendir.
*Soru sormaya, incelemeye, araştırmaya başladığı dönemdir, lazımlık veya tuvalet alışkanlıkları konusunda ilgisi artmıştır. Aileler 2 yaş çocuğunun bu özelliklerinden yararlanıp, çocuğa net ve öz bilgiler verebilirler.



Ne Zaman Başlanmalı?

*Çocuğunuz idrarının büyük bir bölümünü bir kerede yapabiliyor,
*3-4 saat süresince kuru kalabiliyor,
*2-5 dk. boyunca belli bir pozisyonda oturabiliyor,
*Yürüyebiliyor,
*Pantalonunu indirip kaldırabiliyor,
*Islak ya da pis bez ile dolaşmaktan rahatsız oluyor,
*Tuvalet alışkanlıklarını merak ediyor ve sizi gözlemliyor,
*Tuvalete gitmesi gerektiğini haber veriyor veya bağırsaklarındaki hareketlenmeyi bildiriyor,
*Tuvaleti kullanmak istiyor ve korkmuyor,
*Hareketlerinde insiyatif kullanabiliyor ve bağımsız davranabiliyor,
*Kısa ve öz talimatları anlayabiliyorsa tuvalet eğitimine başlanması uygundur.


Tuvalet eğitimi için yapılması gerekenler;

*Çocuğunuzu eğitime hazırlayın. Kendisinin iç çamaşırı kullanmak için yeterince büyüdüğünü belirtin, hatta ilgisini çekebilecek bir iç çamaşırı birlikte seçilebilir.
*Çocuğa tuvaleti nasıl kullanması gerektiğini gösterin. Cinsiyetine uygun rol model seçimi önemlidir. Babanın oğluna, annenin kızına yardımcı olması, daha rahat bir ortam sağlayacağından çocuğun güven kazanmasına yardımcı olur.
*Çocukla birlikte lazımlık seçilebilir. Öncelikle yerde duran, sonrasında tuvalet üstüne konan ve klozete en çok benzeyen lazımlıklar tercih edilmelidir.
*Eğitim öncesinde, verilecek ödül de belirlenmelidir. Çocuğun hoşlanacağı ancak maddi değeri çok yüksek olmayan şeyler seçilmelidir (çeşitli renkte ve temalı yapıştırmalar yaygın olarak kullanılır). Eğitim tamamlandıktan sonra ki bu zaman alabilir, daha büyük ve yaşına uygun bir hediye verilebilir.
*Çocuğun ne zamanlarda tuvaletini yaptığını gözlemleyin. Bunu yapmak için, eğitime başladığınız zaman bezini çıkarın. Çocuğu 2-3 saatte bir tuvalete götürün, 5 dk. oturmasına izin verin. Bu sıklık çocuğun metabolizması ile de orantılı olacaktır.
*Bir çizelge üzerine idrarını ve kakasını tuvalete yaptığı zamanlarla, altına kaçırdığı zamanları işaretleyin, gözleminizi kaydetmeniz işe yarar.
*Çocuk tuvalete idrarını ya da kakasını yaptığında mutlaka sözel olarak veya belirlediğiniz hediye ile ödüllendirin. Altına kaçırdığında veya tuvaletini yere damlattığında sakın kızmayın ya da ceza vermeyin, nötr tavır takının.
*Eğitim süresinde çocuğun bezinin tekrar takılmaması gerekmektedir. Bu sebeple eğitimin ilk zamanlarında, çocuğu bulunduğu ortamdan sık dışarı çıkarmamak gerekir.
*Gündüz tuvalet alışkanlığı yeterince kazanıldıktan sonra, gece eğitimine başlanabilir.
*Yatmadan evvel sıvı verilmemelidir. Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
*Gece altına kaçırma ihtimaline hazırlıklı olunmalı, gerekirse yatağa koruyucu naylon geçirilmelidir.

Tüm bunları yaparken, çocuğun gelişim özelliklerine dikkat edilmeli. Yapamayacağı bir şey varsa, zorlanmamalı ve zorla tuvalet eğitimi verilmemelidir. Dirençli olan çocuğu rahatlatmalı, bazen rahatlatıcı bir müzik ya da bedenle ilgili resimli kitaplar okumak işe yarayabilir. Eğitimde en önemli amaç, çocuğa “kendi başına başarma” hevesini kazandırmaktır. Tuvalet eğitimine, sifon çekme, el yıkama davranışları da dahil edilmeli, ilk başlarda yardımcı olunmalıdır. Çocukla birlikte kısa, net ve anlaşılır tuvalet ifadeleri belirlenmeli ve bunlar kullanılmalıdır.

Tuvalet eğitiminin 3-6 ay arasında etkili bir şekilde sonuç vermeye başlaması mümkün, ancak gece ıslatmaları devam edebilir. Gündüz tuvalet kullanma alışkanlığı kazansa da, gece ıslatmalarının 5-6 yaşına kadar devam ettiği görülür. Genellikle 6 yaşından sonra, çocuğun hem gündüz hem gece kuru kalması ve tuvalet alışkanlığı kazanmış olması beklenir. Çocukta tuvalete gitme konusunda direnç gözlemleniyor, hele de çocuğun korku duyduğu görülüyorsa, bir süreliğine eğitime ara verilmesi uygundur. Böyle bir direnç yok ama eğitime karşı olumsuz tavır sergiliyorsa, anne-babalar, belli bir süre içersinde öğretmek yerine, çocuğa destek olmalı ve sabır göstermelidirler.

Normal gelişimine rağmen 4 yaş ve sonrasında verilmeye başlanan tuvalet eğitiminde geç kalınmış sayılabilir. Klinik kabızlık, idrarını tutma gibi medikal problemler ortaya çıkabileceği gibi, bunlar yetişkin döneminde uzun süreli sorunlar halini alabilir. Tuvalet eğitiminde baskı uygulanması, kötü şartlara izin vermek (çocuğun kendini pisletmesi konusunda ailenin ilgisiz tutumu), çok katı ve baskıcı tutum sergilenmesi, çocuk istismarı sayılabileceği gibi, yetişkin döneminde mükemmelliyetçilik, her işi eksiksiz yapma, aşırı titizlik gibi eğilimlere ihtimal verebilir.

Her ne kadar çocuk gelişiminde belli dönemlere ait belli özellikler ve beklentiler olsa da, yine de her çocuğun bireysel gelişimi farklılık gösterebilir. Çocuğun ve sizin hazır olduğunuz, stres faktörlerinin yoğun olmadığı dönemlerde tuvalet eğitimine başlanmalı, aksi takdirde, çocuk zorlanmamalıdır. Örneğin, başka bir eve taşındığınız bir dönemdeyseniz, yeterli sabrı ve özeni gösteremeyeceğinizden, tuvalet eğitimini birkaç haftalığına erteleyebilirsiniz. Çocuğunuzun hazır olduğu zamanı iyi gözlemlemeli, eğitimi verirken kaba, zorlayıcı ve cezalandırıcı tutumlardan kaçınmalısınız.


TÜM KİTAPLARDA %45'E VARAN İNDİRİMLER

İyi Hissetmek
%25
indirim
300 TL
225 TL
Hayatı Yeniden Keşfedin
%25
indirim
275 TL
206.25 TL
Mod Terapisi
%25
indirim
200 TL
150 TL

İçerik Yazarı:

  1. Hocam merhabalar benim sorum oglumu tuvalete alistiramiyorum tuvalete gidiyo ama cisini ve kakasini yapmiyo suyu cok sevdigi icin suyla oynuyo nasil bir yol izlemeliyim kendisi 2. 7aylik

  2. 4.5 yasindaki kizim tuvaletinin geldigini soyluyor ama beze yapmak istiyor lazimliga oturmaktan korkuyor ne yapmaliyim

  3. semra urganci 7/19/2015 5:15:20 PM

    İyi günler. Ben yukarıdaki yazınızı okudum. Uygulamaya çalışıyorum hepsini. Oğlum 33 aylık. Ben çalışan bir anneyim. Bakıcı ile tuvalet eğitimi vermemek için biraz geciktik. Bugün 17. Gün fakat hala altına yapmakta ısrar ediyor. Önce tuvalette su ile oynamak hoşuna gidiyordu. Şimdi onu da istemiyor. Acaba bir müddet daha mı beze devam etsem yoksa ısrarcı olup sabrımı zorlasam mı? Tavsiyenizi bekliyorum . Çok teşekkür ederim. ..

  4. İyi günler; bnm 2 yaşında oglum var ne soylersek ,ne yaparsak herşeyi tekrarlıyor kendini yeterince ifade edebiliyor ama bir türlü tuvalete alistiramadik acaba çişini yada kakasını tutamıyor olabilir mi çünkü yaptıgı anda haber veriyor

  5. İyi gunler cocugum 3 yasini doldurdu tuvalete her yemekten sonra goturuyorum tuvalete yapmiyor. Yaklasik 20 gundur bu sekilde surekli altina yapiyor tuvalete oturttugumda kimi zaman agliyor kimi zaman yapmicam diye israrci oluyor ne yapmaliyim artik alismasi gerekmiyor mu ? Bazen ister istemez kiziyorum o zamanlarda bana guelerek karsilik veriyor

  6. mrb benim 3 buçuk yaşında bir kızım var tuvalet egitimini alıştırırken kabızlık sıkıntımız vardı cişini söyledi fakat kakamız hale bezimizde ya sıkıyor yada yapmıyor napabirim cok bunaldım nolur cevap yazarmısınızz

  7. mrb benim 3 buçuk yaşında bir kızım var tuvalet egitimini alıştırırken kabızlık sıkıntımız vardı cişini söyledi fakat kakamız hale bezimizde ya sıkıyor yada yapmıyor napabirim cok bunaldım nolur cevap yazarmısınızz

  8. Merhabalar benim 2bucuk yaşinda bi kizim var biz tuvalet eytimini tamamlamiştik artik kendi tek basina giriyordu geceleri bile kalkiyordu ama sonra neoldu bende anlamadim hersey basa dondu tekrardan bez kullanmaya basladik yardimci olursaniz sevinirim

  9. merhaba benim oğlum 4 Yaşında büyük ve küçük tuvaletini söylemiyor 1,5 yaşında Kabızlık vardı poposunda çatlak oluştu sonra krem kullanarak geçti tuvalet eğitiminde uzun Süren bir uğraştan sonra alıştı 3 Yaşında alıştı fakat şimdi hem gece hem gündüz altına kaçırıyor kakası geldiğinde kendini sıkarak yapmak istemiyor ve daha sonra da kabız oluyor sürekli tuvaletinin geldiğini söyleyerek ben götürüyorum OLMASINA rağmen Israrla tuvalete gitmeyi reddediyor ne yapmayalım bilmiyorum sürekli altına kaçırıyor

  10. Merhaba.Oğlum 3.5 yaşında.Bazı nedenlerden dolayı 34 aylıkken tuvalet eğitimine başlayabildik.Ama en ufak bir ilerleme yok.Ne büyük ne de küçük tuvaletini haber veriyor ve götürüncede gelmek istemiyor.Birtek gece yapma olayımız yok çok şükür.Bazen tedirgin oluyorm.Ne yapmalym yardımcı olur musunuz?

  11. merhaba benim 3.5 yasinda bir kizim var tuvaletini soyluyor fakat benim disimda kimseyle gitmiyor tek basina da gidip yapmiyor krese vericem bu yuzden veremiyorum ne yapmam gerekiyor lutfen bana yardimci olurmusunuz

  12. merhaba.27 aylık oğlum var.tuvalet eğitimini 24 aylıkken tek seferde tamamladı.16. ayında konuşamadığı tek kelime ve cümle yoktu.şimdi yaklaşık 10-15 tane şarkı ve ninni biliyor.tekerlemeler söylüyor.sol ayak top oynuyor.bir kez gördüğü sokağı tanıyor ve kime gittiğimizi söylüyor.çalışan bir anne olarak oğluma fazla zaman ayıramadığım taktirde gösterdiği davranışlar bizi şaşırtıyor.normal midir normalin üzerinde midir.izlemem gereken yol nedir oğlumun gelişiminde yapmam gerekenler nelerdir.

  13. hülya erdoğan 12/15/2015 8:43:42 PM

    Benim oğlumda sıkıntılı

  14. Masallah seyda hanim sizin oglunuzda süperzekamis :) benim kizim birinci ayin sonunda iki olmasina ragmen düzgün konusamiyor bile ya ben napim😯

  15. benim kızım 3 yaşında çişini tuvalete yapıyor ama kakasını ısrarla beze yapmak istiyor bunun için ne yapmalıyız

  16. MrabA benim 4yadinda bir kızım. Var 20 dakikada bir tuvalete gidiyor çok sıkışmış olarak ve yatağını islatiyor yardımcı olursanız sevinirim

  17. Benim kızım 1 buçuk yaşında bezini bagladigimda istemiyor ben lazimlik aldım gündüzleri bezlemiyorum ama bir türlü lazimligina yapmıyor altına kaçırıyor bana yardım etin

  18. Meraba benim bi oglum var 2yas 6aylik oldu benim oglum tovalete götürüp bazen cisi ve kakasi yapiyor tovalten korkmuyor ama tovalete gitmeyi sevmiyor suyu falanda aciyorum sik sik tovalete goturmeme ragmen baltonu islatiyor bisletiyor bna ilk geldigin tuvaletini soylemiyor altina yaptiktan snra soyluyor bn o kadr sikta soruyorum goturuyorum da bitirlu tualetini soylemiyor ama her lafi rahatca konusabiliyor bunun icin ne yapmaliyim

  19. 7 yaşında ilkokul 1. Sınıfa giden fizyolojik ve zeka gelişimi normal görünen kız öğrencim arada büyük tuvaletini kaçırıyor.Annesi doktora götürdüklerini doktorun kendi kendine bırakır dediğini bir tedavi önermediğini söyledi. Bu normal mi? Ne yapılması gerekir. Teşekkürler.

  20. Benim 4.5 yaşında bir oglum var kücük tuvaletini kendi gidip yapıyor büyük tuvaletini camaşırına yapıyor bez kullanmıyoruz tuvaletten lazımlıktan korkuyor ne yapmalıyım

  21. 4.5 yaşımdaki oglumda tuvalet korkusu var ne yapmalıyım.

  22. Merhaba hocam, benim üç buçuk dört yaşlarında bir oğlum var . Oğlumu 2 yaşında bezi bıraktık . Fakat şuan oğlum çişini söylüyor hatta tuvalete gidip yapıyor. Ama hiçbir şekilde kakasini söylemiyor yapsa dahi söylememeyi tercih ediyor çalışan bir anneyim 9 günlük izin aldım sırf bunun için ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Lütfen yardımınıza ihtiyacim var :((

  23. Merhaba hocam, Yeğenim 33 aylık kendi evindeyken tuvaletinin geldiğini söylüyordu.Yalnız yaklaşık 15 gündür yazlıkta bizimle ancak kesinlikle tuvalete gitmek istemiyor hem ona hem de anneye işkence oluyor.Kendi evinde tuvalet adaptörü vardı ama burada almadık.Ne yazık ki çok fazla konuşamadığından neden ağlayıp gitmek istemediğini de anlamıyoruz.Ortam değişikliğinden mi dede teyze sevgisinin verdiği şımarıklıktan mı adaptör olmamasından mı bilemiyoruz , tek bildiğim anne çocuk ilişkisinin çok yıprandığı.Bu konuda değerli bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum Saygılar

  24. merhaba benim oglumda 3.5 yaşında tuvalet eğitimi aldı cisini hemen öğrendi fakat klozet korkusu nedeniyle kakada sorun yaşadık. 5 gun yapmadı ve laman yapmak zorunda kaldik ve bu sorunu yer tuvaleti ile çözdük. sizlerinde aklında olsun klozete oturmak istemeyen çocuklar conelerek yer tuvaletinde daha rahat yapıyorlar. şimdi 3 yaşındaki kizimda sorun yaşıyorum o da kakasini klozete yapmak istemiyor ve altına yapıyor. 1,5 aydır uğraşıyorum hala söylemiyor maakesef ve evimzde yer tuvaletide yok :(( çok yipratici bir süreç.